perjantai 9. maaliskuuta 2018

Menestystä – uusi toimintaympäristö – strategiatyö...

Urheiluvuosi 2018 on käynnistynyt hämäläisittäinkin vauhdikkaasti ja menestyksekkäästi. Helmikuun alun Hämeen Urheilugaala kertasi viime vuoden tapahtumat ja ansioituneet saivat huomionosoituksensa. Hotelli Rosendahliin oli saapunut gaalailtaa viettämään yli 400 liikunnan ja urheilun ystävää. Kerrassaan hieno tapahtuma ohjelmineen, palkintojen jakoineen ja illallisineen.

Menestystä PyeongChangista!


Sitten kolkuttelivatkin jo ovella Etelä-Korean PyeongChangissa pidetyt talviolympiakisat. Sain olla paikan päällä seuraamassa huikeita kisoja viikon ajan. Kaikki järjestelyt pelasivat moitteitta, vaikka kova tuuli aiheutti siirtoja aikatauluihin. Taas kerran tuli mieleen, että pitääkö kaikki tapahtumat järjestää samassa maassa. Kaiken rakentaminen kun maksaa järkyttäviä summia ja heti kisojen jälkeen iso osa suorituspaikoista puretaan. Olisiko olympiakisojen osalta tulevaisuus sellainen, että kisat jaetaan muutamalle maalle, jossa suorituspaikat ovat jo olemassa.

Suomalaisittain menestysodotukset olivat korkealla. Kisoissa nähtiin hienoja onnistumisia, mutta mahtui joukkoon myös melkoisia floppeja. Kuusi mitalia on hyvä saavutus. Hämäläisittäin kisat olivat menestys. Krista Pärmäkosken hopea ja kaksi pronssia ovat huikea saavutus. Lisäksi Naisten jääkiekkojoukkueessa oli lähes kymmenen kiekko-oppinsa Hämeessä saanutta tai nykyisin hämäläisjoukkueissa palaavaa naisleijonaa. Lisäksi naisten turnausta pelattiin vahvasti hämäläisvalmentajien johdolla. Onnittelut kaikille mitalisteille!

Nyt on koittanut arki ja pohjustus uusiin urotekoihin jatkuu. Ihmisten liikkumattomuus puhuttaa jatkuvasti. Siksi liikunnan ja urheilun merkityksen korostaminen on välttämätöntä. Suurelta osin lasten ja nuorten sekä vanhempienkin liikuttamisesta huolehtivat urheiluseurat. Niiden tulee olla liikunnan ja urheilun kentän keskiössä ja niiden toimintaedellytykset tulee taata. Lapsena aloitettu systemaattinen liikunnan ja urheilun harrastaminen saattaa joillain jalostua isoiksi kansallisiksi ja kansainvälisiksi urheiluteoiksi.

Uudet toimitilat - uusi strategia!

Hämeen Liikunta ja Urheilu (HLU) ry:n toiminnassa on käännetty uusi lehti. Pitkä rupeama Sarvijaakonkadun toimitiloissa päättyi tammikuussa. Uudet toimitilat ovat nyt uudessa Kauppi Sports Centerissä, Kaupin Urheilupuiston kupeessa. Osa Sarvijaakonkadun urheiluyhteisöstä jäi vanhoihin tiloihin, osa muutti HLU:n kanssa Kauppiin. Hienoihin yhteisiin tiloihin muuttivat Suomen Salibandyliitto, Suomen Jääkiekkoliitto, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta (VAU) ja Suomen Voimisteluliitto. Uudet toimitilat antavat mahdollisuuden toimia erittäin hienossa liikunnan ja urheilun ympäristössä.

Muutto uusiin tiloihin antaa lisää mahdollisuuksia toteuttaa HLU:n tekeillä olevaa strategiaa, joka tullaan hyväksymään HLU:n kevätkokouksessa toukokuussa. Siinä asemoidaan HLU:n rooli alueellisesti sekä osana suomalaista liikuntajärjestelmää. Strategia on hieman myöhästynyt alkuperäisestä aikataulusta. Sen oli tarkoitus seurata valtakunnallisia liikunnan ja urheilun muutoksia, mutta Liikuntajärjestö VALO ei lyhyen toimintansa aikana ehtinyt saada kunnon roolia suomalaisessa liikunnan ja urheilun kentässä. Oli taas muutoksen aika ja Olympiakomiteasta tuli liikunnan ja urheilun katto-organisaatio. Olympiakomiteankaan toimintojen organisointi ei ole kaikilta osin ollut helppoa. Pikku hiljaa sen ja 15 liikunnan aluejärjestön roolijako on selkeytynyt ja päästää pyörittämään toimintaa täydellä teholla.

Haasteita on, eikä tarvita yhtään tehotonta päivää, kuukautta tai vuotta. Suurena haasteena on yhteiskunnassa tapahtuva muutosprosessi. Sote- ja maakuntauudistus ovat päivittäin mediassa ja uudistuksen onnistumisesta ollaan hyvin montaa mieltä. Valtakunnallisesti tapahtuvat uudistukset vaikuttavat merkittävästi urheiluseurojen toimintaympäristöön. Urheiluseura liikunnan ja urheilun perusyksikkönä ei tule muuttumaan. Haasteena tulee olemaan vapaaehtoistoiminnan ja ammattimaisuuden yhdistäminen - toimitaanko yhdistyksinä vai osakeyhtiöinä. Liikunnan kustannukset ovat jatkuvasti esillä. Samoin doping. Ratkaisemattomia ja kehitettäviä asioita siis riittää.

Osaaville ja asiaansa sydämellä panostaville toimijoille riittää kysyntää. Heistä kannattaa pitää hyvää huolta.

Aurinkoisia kevätpäiviä ja liikunnallista vuotta 2018!

Hannu Soro
puheenjohtaja
Hämeen Liikunta ja Urheilu ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti