tiistai 15. toukokuuta 2018

Ihmisen ja urheiluseuran puolesta

Me kaikki tarvitsemme elämällemme tarkoituksen. Haluamme olla tarpeellisia, arvostettuja tai ainakin hyväksyttyjä yhteisöjemme jäseninä. Urheiluseurassa toimiminen mahdollistaa meille kaikille tämän. Maassamme yli 500 000 ihmistä tekevät vapaaehtoistyötä urheiluseuroissa – nöyrä kiitos siitä teille kaikille.

Hämäläinen sportti elää ja voi hyvin. Seurojen mukana liikkuu kasvava määrä lapsia ja seuramme menestyvät suhteellista osuuttamme paremmin kilpa-areenoilla.  Arvostetaan ja ollaan mukana kukin osaltamme, että näin jatkuukin.

Liikunnan asema yhteiskunnassamme tulee vahvistumaan. Kansanedustajat käsittelevät historian ensimmäisen kerran ns. liikuntapoliittista selontekoa eduskunnassa syksyllä. Tällöin paalutetaan valtion roolia ja tahtotilaan liikunnan alueella. Tällöin tulevat esiin mm. julkisen tuen kohdentaminen huippu-urheiluun, lasten liikuntaan, liikuntapaikkarakentamiseen sekä liikuntakasvatukseen (päiväkodit/koulut) ja kansanterveystyöhön (harrasteliikunta ja ennakoiva terveydenhoito).

Valtion ja erityisesti kuntien roolit ovat keskeisiä suomalaisessa liikunnassa ja urheilussa. Ne rahoittavat noin miljardilla eurolla toimintaamme vuosittain. Miten tämä julkinen tuki kohdistuu eri liikunnan ja urheilun tekemiseen, on iso ja tärkeä kysymys. Toisaalta, onko mahdollista, että tuki kasvaa ja perinteisen seuratoiminnan osalta rahan sijasta voidaankin keskittyä liikunnan määrän ja laadun lisäämiseen. Toivottavasti näin, sillä . . .

Liikkumattomuus on maassamme neljänneksi merkittävin riskitekijä elintapasairauksien aiheuttamissa kuolemantapauksissa. Liikkumaton elämäntapa on noussut jo tupakointiin ja lihavuuteen rinnastettavaksi kansanterveysongelmaksi. Viime vuosikymmenten aikana fyysinen aktiivisuus työssä ja arjessa on vähentynyt. Siksi tarvitsemme elinvoimaisia seuroja ja kuntia sekä yhteiskuntapolitiikkaa, jossa liikuntavaikutusten arviointi ulotetaan koskemaan eri yhteiskunnan sektoreita.

Tavoitteenamme on kaupunki, jossa on hyvä elää, asua, yrittää ja harrastaa. Olethan sinä(kin) luomassa sellaista?

Iloisin terveisin

Ari Koskinen
aluejohtaja
Hämeen Liikunta ja Urheilu ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti