perjantai 15. maaliskuuta 2019

Liikunnan ja urheilun juhlaa ja arkea...

Liikunnan ja urheilun vuosi on alkanut hämäläisittäin vauhdikkaasti. Mestaruuksia niin kansainvälisillä kuin kansallisillakin kilpakentillä on nähty runsaasti.

Hämäläisen liikunnan ja urheilun merkkitapahtuma – Hämeen Urheilugaala – järjestettiin jo kahdeksannen kerran. Hotelli Tornin kongressikeskukseen kokoontui suuri joukko urheilijoita, toimijoita, vaikuttajia ja liikunnan ystäviä.

HLU:n ja yhteistyökumppaneiden palkitsemisten lisäksi nautittiin maukas illallinen ja saatiin seurata tasokasta viihteellistä ohjelmaa. Gaalassa esiintyivät rapartistit MdB, Dobbosportin taekwondotaitajat ja Studio Moven nuoret tankovoimistelijat. Tamperelaiset legendat Hönttä & Toippari kertoivat omalla hauskalla tavallaan kuluneen urheiluvuoden uutisia. Ilta huipentui tankotanssija Henriikka Roon huikeaan esitykseen.

Juhlat on juhlittu ja taas on siirrytty arkeen. Uusia haasteita kyllä riittää niin HLU:lle, seuroille kuin yksityisille toimijoillekin.

HLU:n toimintaa ohjaa viime kevätkokouksen hyväksymä uusi strategia vuosille 2018 – 2022. HLU:n strategian keskeiset sisällöt ovat: Lisää liikettä – parempia tuloksia – hyvinvoivia ihmisiä, liikunnan aseman vahvistaminen, liikunta mukaan muihinkin yhteiskunnan politiikkaohjelmiin, lapset ja urheiluseurat ovat keskiössä, meille tärkeää on sekä organisoitu että organisoitumaton liikunta ja olemme arvostettu, aikaansaava ja haluttu kumppani.

Työtä siis riittää. Kun ottaa vielä huomioon yhteiskunnassa tapahtuvat jatkuvat muutokset ja monissa asioissa lähes sekasortoiset tilanteet, on tulevaisuuden ennustaminen melko vaikeaa. Haasteita hyvien tulosten saavuttamiselle kyllä riittää.

Vuoteen 2022 mennessä haluamme, että lasten ja nuorten liikunnan määrä on lisääntynyt ja jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollisuus liikunnalliseen harrastustoimintaan. Haluamme, että fyysisen aktiivisuuden määrä varhaiskasvatuksessa on lisääntynyt.

Seuratoiminnassa tavoitteenamme on, että yhä useampi alueen seuroista toimii laadukkaammin ja moniarvoisemmin ja että seurojen yhteistyö lisääntyy niin, että synergiahyödyt ovat suuremmat ja että HLU on itsestään selvä kumppani urheiluseurojen kehittämistyössä.

Viimeistään vuonna 2022 HLU on haluttu ja arvostettu toimija ja HLU tunnetaan nykyistä paremmin ja sen talous on hyvässä kunnossa. Tavoitteena on jatkossakin, että HLU:lla on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö ja vapaaehtoisia toimijoita löytyy kaikkiin tarvittaviin tehtäviin ja näiden avulla yhteistyökumppanimme ovat tyytyväisiä palvelumme toteuttamiseen ja sisältöihin.

Ja vielä asiaa valtakunnallisesta liikuntapolitiikasta. Valtioneuvosto on hyväksynyt syksyllä 2018 eduskunnalle annetun liikuntapoliittisen selonteon. Se kattaa mm. linjaukset liikunnan lisäämisestä elämän eri vaiheissa,liikuntapaikkarakentamisesta, liikunnan kansalaistoiminnasta ja huippu-urheilusta.

Selonteon luovuttamisen yhteydessä urheiluministeri Sampo Terho totesi: ”liikuntapoliittinen selonteko on Suomen historian ensimmäinen. Se linjaa 2020-luvun liikuntapolitiikan tavoitteet ja toimenpiteet. Selonteon tavoitteena on lisätä liikuntaa kaikissa ikäluokissa. Liikuntapaikkojen ja harrastusmahdollisuuksien tulee olla kaikkien saatavilla toimintakyvystä, sosiaalisesta taustasta tai varallisuudesta riippumatta.

Valtion rahoitus liikuntaan perustuu rahapelitoiminnan tuottoihin. Tämänhetkinen valtion liikuntabudjetti on noin 155 miljoonaa euroa vuodessa. Selonteossa esitettyjen toimenpiteiden kokonaislisäinvestointi liikuntaan olisi 2020-luvun alkuvuosina noin 120 miljoonaa euroa. Tavoittelu näistä rahoista kiihtyy.

Liikunnan ja urheilun aluejärjestön näkökulmasta katsottuna pidämme tärkeänä, että liikunnan ja urheilun hyvinvoinnista vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriön lisäksi muukin valtion hallinto. Lisäksi hyvin kehittyvä liikunnan ja urheilun koulutusjärjestelmä tarvitsee rahaa myös valtion vuosittaisissa budjeteissa ja turhat normit tulee purkaa, jotta liikunta- ja urheilujärjestöt voivat hoitaa toimiaan nykyistä suoraviivaisemmin ja ilman ylimääräisiä kustannuksia.

Nähtäväksi jää, mitä tulee tapahtumaan. Eduskunta on käynyt keskustelun selonteosta ja nyt on valiokuntakäsittelyjen vuoro, joissa kuullaan eri asiantuntijatahoja. Mm. liikunnan ja urheilun aluejärjestöt on kutsuttu lausumaan omat ajatuksensa.

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille liikunnan ja urheilun parissa toimiville antoisia ja muistorikkaita hetkiä vuonna 2019!

Hannu Soro
puheenjohtaja
Hämeen Liikunta ja Urheilu ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti